Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гість | RSS
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Які новини ви хлтіли б бачити на нашому порталі?
1. Світ музики та кіно
2. Про події в місті
3. мені пох.. які, я читати не вмію
4. Будь-які
5. Політичні
Всього відповідей: 34
Главная » 2007 » Август » 6 » Презентовано книгу Святослава Терського „Лучеськ X-XV ст.”
Презентовано книгу Святослава Терського „Лучеськ X-XV ст.”
14:48

Протягом 1988-1998 р.р. волинська експедиція Львівського історичного музею за керівництвом Святослава Терського досліджувала археологічні пам’ятки Лучеська – столиці древньої Волині. Було вивчено культурний шар на території Окольного города, передмістя, посадів Помостичі та Панський город. На підставі багатого фактологічного матеріалу вималювалася цілісна картина історії, зокрема державного устрою, топографії середньовічного міста з його духовною та матеріальною культурами. А в 2006 році археолог, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії, теорії, практики культури Національного університету „Львівська політехніка” Святослав Терський закінчив роботу над монографією „Лучеськ X-XV ст.”, яка тривала паралельно із дослідженнями.
В книзі викладено історичний розвиток Лучеська протягом X—XV ст., тобто від зародження міста до початку поступової трансформації його соціально-топографічного укладу під впливом ідей Заходу. Нижня межа — X cт. — відповідає періоду утворення найдавнішого суцільного культурного шару на території Лучеська. Верхня межа визначається XV ст. — завершенням процесу перетворення Лучеська у велике середньовічне місто.
У монографії показано суспільно-політичний та територіально-просторовий розвиток Лучеська і його соціально-топографічну структуру, подано відомості про монументальне будівництво, типологію жител та господарських споруд, визначено їх хронологію. Крім того, результати ґрунтовних археологічних досліджень останніх років, а також недокументовані знахідки, зібрані у фондосховищах ЛДІКЗ та Волинського краєзнавчого музею, дозволяють встановити етапи становлення й розвитку Лучеська як феодального міста, стан економіки та культури міста, рівень міжнародних зв’язків, військової справи, роль Лучеська в середньовічній історії Волині та України. Вперше досліджуються процес становлення та ранні етапи історичного та соціально-економічного розвитку одного з найдавніших міст України і вперше вводяться в науковий обіг систематизовані авторські матеріали багаторічних археологічних розкопок в Луцьку.
У 2007 році Луцькою міською радою ухвалено рішення про виділення коштів на видання книги. За словами заступника Луцького міського голови Анатолія Пархом’юка, з нового навчального року в школах міста викладатиметься історія Луцька. А тому видання стане корисним для школярів, які матимуть змогу почерпнути інформацію про історію міста з наукових джерел. В першу чергу, книга, наклад якої 1500 примірників, потрапить у школи та бібліотеки міста.
Просмотров: 1486 | Добавил: SCRE@M | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
1 Mohamed  
0
I love these articles. How many words can a wodrsimth smith?

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Календарь новостей
«  Август 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Поиск
Друзья сайта
 
Стрітрейсинг в Луцьку
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Используются технологии uCoz